Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

φτώχεια και αναλφαβητισμός

Η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός «βασιλεύουν» στο Γκάζι

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Η μετεγκατάσταση των μουσουλμάνων της μειονότητας από τη Θράκη στην Αθήνα ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 και ο μεγαλύτερος πληθυσμός μεταφέρθηκε κατά τη δεκαετία του '80. Σήμερα, στον Δήμο Αθηναίων(Μεταξουργείο, Βοτανικός, Γκάζι) ζουν 5.000 άτομα, περίπου 800 οικογένειες. Η μακροχρόνια ανεργία, η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Τα ως άνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Έλληνες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα: Καλές πιλοτικές εφαρμογές, ένταξη», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Ενεργοί πολίτες σε δράση» από την ερευνητική ομάδα της ΜΚΟ «Κοινωνική ενδυνάμωση», υπό την επίβλεψη της Μαργαρίτας Δεφίγγου και παρουσιάσθηκε χθες στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Με βάση τη μητρική τους γλώσσα, το 40% είναι Πομάκοι, τουρκικής καταγωγής το 34% κι ένα ποσοστό 26% που δεν δηλώνει εθνοτική καταγωγή.

Το 6% είναι αναλφάβητοι, απόφοιτοι Δημοτικού 81%, Γυμνασίου 8%, Λυκείου 5%, ΑΕΙ/ΤΕΙ 0%.

Ειδικότερα στο 87ο διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο που λειτουργεί στο Γκάζι φοιτούν 100 μαθητές, από τους οποίους οι 85 είναι μουσουλμάνοι. Από τα 56 παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό, μόνον 6 συνεχίζουν στο Γυμνάσιο (10%). Τα κορίτσια παντρεύονται νωρίς (το φαινόμενο της 40χρονης γυναίκας με παιδιά 25 και 23 ετών αποτελεί τον κανόνα).

Την ελληνική γλώσσα μιλούν άριστα το 7% του συνόλου, καλά το 28%, σε χαμηλό επίπεδο το 65%. Οι περισσότεροι από τους μουσουλμάνους που ζουν στο Γκάζι έχουν παρακολουθήσει μειονοτικά σχολεία, όπου διδάχθηκαν τουρκικά, ελληνικά και αραβικά, ενώ στο σπίτι μιλούν πομακικά ή τουρκικά.

Η ανεργία πλήττει δραματικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Το 81% δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι, προσωρινά το 19%. Απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες, στην καθαριότητα ως μικροπωλητές και ό,τι άλλο περιστασιακά. Η ελλιπής γνώση της ελληνικής γλώσσας και η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης επηρεάζουν τη μεγάλη ανεργία και τις χαμηλές αποδοχές τους.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οικονομικά, το στεγαστικό, η υγιειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία και η επαγγελματική κατάρτιση.

Οι ίδιοι ζητούν περισσότερη ενημέρωση, ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στην εργασία, να αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό και επιτέλους η Πολιτεία ν' αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά τους.

Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος για την επίλυση των προβλημάτων σας», απαντούν «η κυβέρνηση», «το κράτος», «οι πολιτικοί».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: